Voorbereiden lezen

wat kunt doen je voor je kind leert lezen

Voordat je kind echt leert lezen heeft het al veel geleerd over taal. Groep 1 en 2 bereiden je kind spelenderwijs voor op lezen. De woordenschat groeit door voorlezen. Je kleuter maakt kennis met letters en ontdekt dat daar klanken bij horen. Hé, diezelfde letters staan ook in dat leuke boekje! Warempel, juf tovert die letters om tot een verhaal dat bij de plaatjes hoort! Zo leert je kind hoe de wondere wereld van taal, boekjes en klanken in elkaar zit.

Thuis helpen bij leren lezen

Leren lezen doet je kind op school. Is het wijs om er thuis ook mee te oefenen?Ja en nee. Ja, want je kind heeft veel aan dagelijks samen lezen en voorlezen. Nee, want met een strenge drilmeester in huis schiet je kind niets op. Houd het lezen vooral leuk. Bied elke dag een leeskwartiertje aan en maak het gezellig! Je kunt erop vertrouwen dat school je kind voldoende ondersteunt in het leren lezen. Maar door dagelijks spelenderwijs samen te lezen draag je als ouder ook een belangrijk steentje bij. Je kind maakt meer leeskilometers en ontdekt veel leuke kanten van het lezen!

Wat kun je doen?

Maak elke dag tijd voor een “Boekenkwartiertje” met je kind. Kies een vast moment, dan wordt het snel een gewoonte. Welke boekjes en hoe? Dat hangt af van de leesfase waar je kind in zit:

Voorbereidend lezen - kleutertijd

  • Lees boekjes op rijm voor en laat je kind het laatste woord invullen
  • Spreek letters als klanken uit (fonetisch): “sss” in plaats van “es” en “bu” in plaats van “bee”
  • Let ook op de uitspraak van tweetekenklanken: oe, ui, ei, etc.
  • Spreek een letter af die je samen gaat zoeken in een zoekplaat, bijvoorbeeld in “Alfabet” van Charlotte Dematons.
  • Kies een leuk boekje over letters
  • Lees ook ‘gewoon’ veel voor uit leuke verhalenboeken! Daarvan groeien de woordenschat, het inzicht én het plezier van je kind.