Makkelijk Lezen Plein

Makkelijk Lezen Plein = Meer Lees Plezier!

Is lezen soms lastig of heeft jouw zoon of dochter niet zo’n zin om te lezen? Dan kan het Makkelijk Lezen Plein helpen. De bibliotheek heeft speciaal voor kinderen met leesproblemen of kinderen die lezen gewoon lastig vinden een plek ingericht, het Makkelijk Lezen Plein (MLP).  Op het MLP vind je de leukste, spannendste en makkelijk te lezen boeken en andere materialen.

Het Makkelijk Lezen Plein maakt lezen leuk!

Je vindt het Makkelijk Lezen Plein in al onze vestigingen.

Voor wie is het Makkelijk Lezen Plein bedoeld?

Het MLP is bedoeld voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Pas vanaf die leeftijd komen namelijk achterstanden of stoornissen op het gebied van lezen naar voren. Kinderen van 6 of 7 jaar oud zijn nog echt bezig met het leren lezen. 

Kinderen met dyslexie zijn de bekendste doelgroep van het MLP. Maar er zijn genoeg andere redenen waarom een kind minder zin heeft om een boek te pakken. Bijvoorbeeld kinderen die moeite hebben met leren, slechthorenden of kinderen met concentratieproblemen, een taalontwikkelingsstoornis of een taalachterstand. Ook voor kinderen die lezen niet zo leuk vinden kan het MLP helpen om het juiste boek te vinden. 

Wat voor boeken kun je er vinden?

Eén op de tien kinderen heeft moeite met lezen. Wij hebben op het Makkelijk Lezen Plein een gevarieerd aanbod van media uitgezocht en bij elkaar gebracht om het leesplezier van je kind te bevorderen.

Alles wat een kind stimuleert om te lezen is te vinden op het MLP. Dat zijn echt niet alleen boeken maar ook strips, dvd’s (veel boekverfilmingen), luisterboeken en daisy-roms.

Leest een kind liever over een hobby of interesse in plaats van een verhaal te lezen: er is keuze genoeg.

De boeken zijn te herkennen aan de speciale Makkie-sticker op de rug van het boek.

Wat is er zo speciaal aan de MLP-boekencollectie?

Ten eerste staan de boeken allemaal ‘frontaal geplaatst’, en niet in een rijtje in de kast. Dat betekent dat kinderen direct de voorkant van het boek zien. Bovendien hebben deze boeken allemaal een aantrekkelijke voorkant. Kinderen met dyslexie denken vooral in beeld en voelen zich sneller aangesproken door een mooi boek.

De tekst staat veel ruimer op de pagina, er is veel witruimte tussen de regels. Soms heeft een boek een aangepast lettertype en natuurlijk zijn er heel veel illustraties. Alles is er op gericht om lezen aantrekkelijk en makkelijk te maken voor het kind! Het MLP geeft gewoon meer plezier in lezen!

  • Makkelijk Lezen Boeken

    We hebben ook makkelijke leesboeken die je op een tablet of telefoon kunt lezen. En als lezen niet lukt, dan hebben we ook een heleboel leuke luisterboeken!

Makkelijk Lezen 6 - 12 jaar

Ben je dyslectisch? Dan kan lezen een extra uitdaging zijn. Gelukkig hebben we van alles om het jou makkelijk te maken. Kijk hier voor makkelijke leesboeken in een speciaal lettertype.

Naar Lezen met dyslexie

Lezen met dyslexie 12 - 18 jaar

Ben je dyslectisch? Dan is lezen soms een extra uitdaging. Gelukkig zijn er allerlei hulpmiddelen voor je. Kijk hier voor karaokeboeken en boeken die je makkelijk kunt lezen. 

Naar Lezen met dyslexie


Ervaar dyslexie zelf

We weten allemaal dat mensen met dyslexie moeite hebben met lezen en/of spellen. Kinderen met dyslexie vertellen wel eens dat de letters ‘dansen’. Wat bedoelen ze daar nu precies mee? En tegen welke andere problemen lopen dyslectische kinderen aan? En hoe zou dat zijn?

Ervaar het nu zelf

Met dit spelletje ervaar je waar veel dyslectische kinderen dagelijks mee te maken hebben.

Speel het spel

Makkelijk Lezen TiP25

tip 25

Eens per jaar verschijnt de Tip25: een lijst met boeken die aantrekkelijk, toegankelijk en uitnodigend zijn voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar die moeite hebben met lezen.