Wilfried de Jong vertelt

25 november 2022, van 20:15 tot 22:15 | Dorphuis Swanla | Burg. Klinkhamerweg 84d | Zevenhuizen

Kosten: € 12,50, biebleden krijgen €2.50 korting

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Wilfried de Jong (1957) is theater- en televisiemaker en schrijver. Hij vertelt over zijn unieke belevenissen in Dorpshuis Swanla.

Over Wilfried

De eerste helft van zijn jeugd woonde Wilfried de Jong in de Rotterdamse wijk 110-Morgen, Een jaren vijftig-wijk aan de rand van de stad met sobere flatgebouwen omgeven door grasveldjes. Het gezin De Jong huisde in een kleine flat. Buiten was er ruimte in overvloed. Vlakbij lag een enorm grasveld om te kon voetballen, en her en der waren wat drassige braaklandjes met vergeten houten vlonders en stalen platen waar vrachtwagens overheen reden en waar je er lekker op kon springen zodat het water eronder uit spatte, een spel dat maar niet verveelde. Later verhuisde het gezin naar Schiebroek. Wilfried ging rond die tijd ook fanatiek voetballen bij sportvereniging De Pioniers. Naar eigen zeggen was hij als voetballer niet slecht, maar ook weer niet goed genoeg om gescout te worden door grote clubs.”

In de Kuip kwam hij niet vaak, maar die eerste avondwedstrijd op zijn dertiende bood een memorabel moment. “Ik liep naar dat donkere gebouw van staal en glas toe en zag ineens door een opening het fel verlichte gras. Zo groen! Ik wist niet dat een dergelijke kleur groen bestond. Dat beeld kende ik alleen van de zwart-wit tv.”

Toen hij op zijn zeventiende van het Athenaeum afzwaaide, had hij geen idee wat hij eens zou gaan studeren. Op advies van een pater van school stelde hij de keus een jaartje uit en ging naar een kibboets. Op zijn eentje stapte hij een bus in, reisde naar de woestijn en sliep bij de bedoeïnen. Toen hij terugkwam, had hij nog een zee van tijd voordat hij aan een studie kon beginnen. Naar zijn gevoel plaatste hij toen de beste zet van zijn leven: hij ging drieëneenhalve maand bij zijn ouders thuis in een donkerbruine draaistoel naast de pick-up voor het raam zitten. Luisterde muziek en dacht na en kwam op den duur tot de geruststellende gedachte, dat zijn eigen wereld in zijn hersenpan zat, dat hij zijn leven zelf kon beïnvloeden en dat het wel in orde zou komen. Inclusief twijfel en chaos, want dat hoort bij hem, daar gedijt hij bij.

De jongen voor het vensterglas is een vijftiger geworden en die kan nog steeds als hij alleen thuis is een hele middag op de bank hangen met goede muziek erbij, niksend, starend, mijmerend. “Laat het maar binnenstromen,” zegt Wilfried de Jong. “Dat geeft me kracht en troost en plezier.”

Datum: 25 november 2022
Aanvang: 20.15 uur
Adres: Dorpshuis Swanla, Burg. Klinkhamerweg 84d in Zevenhuizen
Kosten: €12.50, bibliotheekleden krijgen €2.50 korting

Kaartjes zijn te koop via onderstaande link of aan de balie in de Bibliotheek.

Koop hier je tickets