Ad van Liempt: The Roaring Fifties

24 maart 2023, van 20:00 tot 22:00 | Cultuurhuys De Kroon | Gouweplein 1 | Waddinxveen

Kosten: € 12.50, Bibliotheekleden krijgen € 2.50 korting

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Saai. Sloom. Duf. Om de jaren vijftig te beschrijven hebben we meestal genoeg aan woorden van één lettergreep. Maar dat beeld, vastgelegd in ons collectieve geheugen, is volgens historicus en journalist Ad van Liempt (1949) toe aan herziening.

Steeds meer wordt duidelijk dat juist de jaren van wederopbouw allerlei belangrijke vernieuwingen met zich meebrachten. Aangejaagd door visionaire, volhardende mensen met een vastomlijnd plan voor een betere toekomst.

Aan de hand van een elftal pioniers van de jaren vijftig rekent Ad van Liempt af met het beeld van een benauwd decennium waarin niets gebeurde. Zo zorgde minister Jo Cals met de Mammoetwet voor een radicale herinrichting van het onderwijs. We leren dat waterstaatkundige Johan van Veen de plannen voor de Deltawerken in 1953 al had klaarliggen. De Limburgse aannemer Egidius Joosten kreeg de KNVB op de knieën en dwong het betaalde voetbal af. En zangeres Pia Beck bracht de jazz onder de mensen en liet zien hoe je ook toen al een BN’er kon worden. Het zijn stuk voor stuk fascinerende persoonlijkheden, aan wie we veel te danken hebben en die ieder op hun eigen terrein duidelijk maken dat de jaren vijftig oneindig veel opwindender waren dan de meeste mensen tot nu toe dachten.

Bestel hier je kaartje!