Verkiezingen 20 maart 2019

  • Verkiezingen Provinciale Staten en Waterschappen 2019

Op woensdag 20 maart 2019 mogen we weer met elkaar naar de stemlokalen. De verkiezingen voor de Provinciale Staten en Waterschappen 2019 vinden dan plaats. Voor sommigen lijkt dat een lastige keuze. Wat doet de provincie nu eigenlijk? En waarom stemmen we voor een waterschap. De Bibliotheek staat ook in dit geval weer voor je klaar en heeft deze handige informatiepagina ontwikkeld.

Wat moet ik kiezen

Er zijn verschillende programma's om u te helpen bij het maken van uw keuze:

wijzer kies kies waterschappen

Verkiezingskrant in gewone taal

Steffie: Hoe werkt stemmen?

stem

Op woensdag 20 maart mogen we stemmen voor de Provinciale Staten en de waterschappen. Hoe werkt stemmen? Waarover beslissen de Provinciale Staten? Wat houdt de waterschapsverkiezing in? Steffie legt het eenvoudig uit.

  • Door wie wordt een provincie bestuurd?
  • Wat bepalen de Provinciale Staten? 
  • Wat is het waterschap?
  • Wat houdt de waterschapsverkiezing in?
  • Hoe werkt het stemmen?
  • Tot slot kun je ook oefenen door Steffie te helpen met stemmen.

Stemlokalen in de Bibliotheek

We hebben een aantal handige links voor je op een rij gezet. Hierbij krijg je alvast een aantal handvaten om je keuze makkelijker te maken. De gemeente websites geven al erg veel informatie. De stemlokalen zijn hier ook op te vinden.

Dit jaar zijn de Bibliotheek in Dorpshuis De Batavier in Nieuwerkerk aan den IJssel, Cultuurhuys De Kroon in Waddinxveen, Het Huis van Alles in Reeuwijk en het Evertshuis in Bodegraven stemlokalen.

Kijk op de website van jouw gemeente voor de juiste locatie en extra informatie.

Gemeente Bodegraven – Reeuwijk

Gemeente Waddinxveen

Gemeente Zuidplas

Provincie Zuid-Holland

z

Nog geen idee wat de provincie allemaal voor je doet? Het staat misschien iets verder weg van je dan de gemeenteraad. Maar wist je dat we met meer dan 3,6 miljoen mensen in de Provincie Zuid-Holland wonen? Het is dus erg belangrijk dat we hier ook allemaal goed kunnen wonen, werken en leven naast en met elkaar. Laten we dan ook niet de natuur en het klimaat vergeten. Kijk eens op de website van Provincie Zuid-Holland. Hier wordt alles haarfijn uitgelegd, zodat jij straks een weloverwogen keuze kan maken. 

Waterschappen

w

Ook de Waterschappen hebben een eigen website en die is ook zeker de moeite waard om even goed te bekijken. Want wat doet het waterschap nu precies voor jou? Behalve het afvalwater zuiveren, zorgen voor vers drinkwater en zuiver recreatiewater, houden zij zich ook bezig met natuur en klimaat en beschermen ze ons met de dijken tegen het water. Zonder water kunnen we niet leven.

Kiesraad

k

De Rijksoverheid helpt natuurlijk ook graag een handje mee om je zo goed mogelijk te informeren. De website Kiesraad geeft veel goede en duidelijke informatie over de verkiezingen en helpt een weloverwogen keuze te maken.

Kom gelijk een boek lenen

Al een keuze gemaakt? Het blijft altijd moeilijk, maar het is erg belangrijk om toch je stem uit te brengen. Dit recht hebben wij, dus maak er gebruik van. Als je je stem hebt uitgebracht, kan je gelijk een boek komen lenen in de Bibliotheek. De Bibliotheek Reeuwijk is voor de gelegenheid zelfs extra lang geopend, van 9.00-17.00 uur.
Het is dan tijd voor ontspanning, want dat heb je verdiend! Succes!