Vijfvingertest

  • Moeite met lezen? Doe de vijfvingertest!

Vindt jouw kind lezen soms nog moeilijk? De kans is groot dat hij te lastige boeken kiest. Een goede manier om te kijken of het boek past bij het leesniveau van je kind is de vijfvingertest.

Kies een pagina uit het boek
Laat je kind een pagina uit het gekozen boek rustig doorlezen. Hierbij moet hij vijf vingers omhooghouden. Bij elk woord dat hij niet begrijpt of niet goed kan lezen, gaat er een vinger naar beneden.

Alle vingers naar beneden?
Dan is het boek waarschijnlijk te moeilijk voor je kind en staan er te veel woorden in die hij nog niet begrijpt of niet goed kan lezen. Kies in dat geval een ander boek en voer de vijfvingertest nog eens uit.

Niet alle vingers naar beneden?
Dan past het boek hoogstwaarschijnlijk goed bij het leesniveau van je kind en kan hij beginnen met lezen. Mocht je twijfelen, doe de vijfvingertest nog eens op een andere pagina.

Waarom de vijfvingertest?
Als kinderen boeken lezen die ze te moeilijk vinden of waarbij ze constant worden opgehouden door een lastig woord, kan dat hun leesplezier in de weg staan. Leesplezier is heel belangrijk, want het zorgt ervoor dat je kind een positieve leeservaring krijgt. Door een positieve leeservaring zul je merken dat je kind vaker een boek pakt.