Wat is het Taalhuis?

Gepubliceerd op: 5 december 2017 15:10

De Bibliotheek is bezig met het opzetten van een Taalhuis in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, Waddinxveen en Zuidplas. Wat is dat nou eigenlijk, een Taalhuis?

Het Taalhuis is een fysieke plek in de Bibliotheek waar twee keer per week een “spreekuur” wordt gehouden. Hier wordt samen met de taalvrager gekeken wat er nodig is om de taal te verbeteren. Dat kan een activiteit in de Bibliotheek zijn (zoals taalles, leeskring of Klik en Tik) maar het kan ook zijn dat we hen verwijzen naar een taalschool of een activiteit bij bijvoorbeeld een Welzijnsinstelling.

Een belangrijk onderdeel van het Taalhuis is ook de collectie. De Bibliotheek heeft de oefenmaterialen, leesboeken en spellen voor taalcursisten fors uitgebreid.

Het Taalhuis wordt vormgegeven in samenwerking met partners. Hiertoe is in elke gemeente een Taalhuisnetwerk in oprichting. Inmiddels zijn in Waddinxveen en Zuidplas de eerste netwerkbijeenkomsten georganiseerd om gezamenlijk de strijd tegen laaggeletterdheid aan te gaan.