Meer informatie of ook een BoekStart in de kinderopvang starten?

Met BoekStart in de Kinderopvang creëert de Bibliotheek in samenwerking met de kinderopvanglocatie een rijke en stimulerende leesomgeving voor jonge kinderen van 0-4 jaar.

Heeft u belangstelling?
De Bibliotheek wil graag met u in gesprek over de mogelijkheden voor uw instelling. Hiervoor neemt u contact op via

Dorrie Pieterse • Backoffice Manager                                                                                                        0180-22 90 02 • 06-16 11 99 67                                                         dpieterse@bibliotheekdegroenevenen.nl

BoekStart in de kinderopvang

BoekStart in de kinderopvang heeft als doel om kinderen in de leeftijd van 0-4 jaar, hun ouders en pedagogisch medewerkers via de kinderopvang met boeken, voorlezen en de Bibliotheek kennis te laten maken. BoekStart is de start van de doorgaande leeslijn. Het is belangrijk om vroeg met voorlezen te beginnen en een aanpak te kiezen die goed aansluit bij de ontwikkelingsfasen die kinderen doorlopen.

Met BoekStart in de kinderopvang is er vanuit de Bibliotheek structurele aandacht voor een aantrekkelijke leesplek in de kinderopvang met een collectie geschikte boeken, deskundigheidsbevordering van pedagogisch medewerkers, mediaopvoeding, betrekken van ouders, borging in beleid door middel van een voorlees/mediaplan en samenwerking met partners in een leesbevorderingsnetwerk. BoekStart sluit aan bij bestaande VVE-activiteiten en -programma’s, zoals BoekenPret dat sinds 2015 in BoekStart is geïntegreerd. 

BoekStart voor jou!

voor jou!

Viermaal per jaar verschijnt de digitale brochure BoekStart voor jou! met tips over de nieuwste boekjes, voorlezen en multimedia. Met links naar filmpjes, achtergrondinformatie en interessante websites.De uitgave is bedoeld voor ouders van jonge kinderen.

Boekideeën: werken met boeken op de groep

Bij de leesbevorderende activiteiten op de groep staan het voorlezen en het werken met boeken centraal: dagelijks voorlezen en praten over boeken.

Rondom het voorlezen kun je verschillende activiteiten bedenken met een goed gekozen prentenboek als uitgangspunt. Ook met de allerjongsten. Elly van der Linden ontwikkelt BoekStart-Boekideeën voor 0-2+. 

BoekStart nieuwsbrieven

De tweemaandelijkse nieuwsbrief voor jeugdspecialisten en andere geïnteresseerden informeert u over BoekStart, het leesbevorderingsprogramma voor jonge kinderen (0-4 jaar).

Van BoekStartbaby tot leesbeest op school!

 • Even voorstellen

  Ons team bestaat uit een Backoffice manager, 5 leesconsulenten en een mediacoach. 

  Twee leesconsulenten richten zich op de kinderopvang en peuterspeelzalen (VVE) en coördineren de VoorleesExpress. Drie andere leesconsulenten werken voor de basisscholen (primair onderwijs) in ons werkgebied.  De mediacoach ondersteunt de leesconsulenten in alles op het gebied van  mediawijsheid.

  De leesconsulenten VVE zijn de schakel tussen de Bibliotheek De Groene Venen en de instellingen. Samen met de voorleescoördinatoren zorgen zij ervoor dat de kinderen kunnen genieten van taal en een positieve leesattitude ontwikkelen. De mediacoach bedenkt en organiseert activiteiten om de mediawijsheid van kinderen, jongeren, ouders, senioren, leerkrachten en directies te verbeteren.

 • Even voorstellen

  Mijn naam is Dorrie Pieterse. Ik ben Backoffice manager voor Bodegraven-Reeuwijk, Waddinxveen en Zuidplas.

  Mijn werkdagen zijn maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag. Ik ben bereikbaar op telefoonnummer 0180 22 90 02, per mobiel op 06 16119967 of via dpieterse@bibliotheekdegroenevenen.nl

 • Even voorstellen

  Mijn naam is Alice Hoogerbrugge. Ik ben leesconsulent VVE en coördinator VoorleesExpress in Nieuwerkerk aan den IJssel, Moerkapelle, Moordrecht en Zevenhuizen (Zuidplas).

  Mijn werkdagen zijn maandag, dinsdag en woensdag.Ik ben bereikbaar op telefoonnummer 0180 63 83 88, op 06 45750202 of via ahoogerbrugge@bibliotheekdegroenevenen.nl

 • Even voorstellen

  Mijn naam is Anne Verhagen. Ik ben leesconsulent VVE en coördinator VoorleesExpress in Waddinxveen en Bodegraven-Reeuwijk.

  Mijn werkdagen zijn maandag, dinsdag en woensdag. Ik ben bereikbaar op telefoonnummer 0182 64 97 74, per mobiel op 06 49497335 of via averhagen@bibliotheekdegroenevenen.nl

 • Even voorstellen

  Mijn naam is Elja Franken. Ik ben mediacoach voor Bodegraven-Reeuwijk, Waddinxveen en Zuidplas.

  Mijn werkdagen zijn dinsdag, woensdag en donderdag. Ik ben bereikbaar op telefoonnummer 0182 64 05 72 of via efranken@bibliotheekdegroenevenen.nl

 • Even voorstellen

  Mijn naam is Marion Hoogenboom. Ik ben leesconsulent primair onderwijs in Bodegraven-Reeuwijk.

  Mijn werkdagen zijn maandag, woensdag en donderdag. Ik ben bereikbaar op telefoonnummer 0172 25 14 11 of via mhoogenboom@bibliotheekdegroenevenen.nl

 • Even voorstellen

  Mijn naam is Karin Hoogerbeets. Ik ben leesconsulent primair onderwijs in Nieuwerkerk aan den IJssel, Moerkapelle, Moordrecht en Zevenhuizen (Zuidplas).

  Mijn werkdagen zijn maandag, woensdag en donderdag. Ik ben bereikbaar op telefoonnummer 0180 22 90 02 of via khoogerbeets@bibliotheekdegroenevenen.nl

 • Even voorstellen

  Mijn naam is Monique Verhoeven. Ik ben leesconsulent primair onderwijs in Waddinxveen en voor de PWA in Nieuwerkerk aan den IJssel.

  Mijn werkdagen zijn maandag, dinsdag, woensdag en donderdagochtend. Ik ben bereikbaar op telefoonnummer 0182 64 05 72 of via mverhoeven@bibliotheekdegroenevenen.nl

BoekStart in de kinderopvang Hoera... voorlezen!