opvond

Opvoeding en Onderwijs is een themasite van de bibliotheek.

Websites over jeugdboeken, leescampagnes, lezen en voorlezen

Laat je inspireren door de BoekToer etalage!

Boektoer

Wat is BoekToer?

 • Een collectie die aanvullend is op de schoolBibliotheek.
 • Een pakket van 40 boeken afgestemd op de vraag van de school.
 • Te huur voor een korte periode van twee maanden of een langere periode van een jaar.
 • Zeer uitgebreid. Er zijn pakketten voor vrij lezen met leuke leesboeken voor alle leeftijdsgroepen, eerste leesboekjes, Engelse boeken, boeken voor jongens, boeken over naar de brugklas, maar u kunt ook kiezen uit een ruim aantal specifieke themacollecties over allerlei onderwerpen, zoals dieren, techniek en wetenschap, menselijk lichaam en kunst. Genoeg keuze!

Makkelijk Lezen

Makkelijk Lezen

Op deze website vindt u de nieuwste Makkelijk Lezen boeken, het magazine vol met artikelen over leesondersteuning van leeszwakke kinderen en de Makkelijk Lezen TiP 25. Deze lijst biedt boeken die aantrekkelijk, toegankelijk en uitnodigend zijn voor kinderen van 7 t/m 12 jaar die moeite hebben met lezen.

Zo is er voor elk wat wils; boeken met weetjes – strips – spannende of grappige verhalen – graphic novels – moppen – theaterleesboeken – luisterboeken – speciale ‘makkelijk-lezen’ boeken.

De Voorleeshoek

voorlees

De Voorleeshoek is een online platform voor kinderen van 0-10 jaar. Iedere week komen er vier voorleesfilmpjes online. De voorleesfilmpjes zijn een combinatie van het verhaal met prenten en muziek. De Voorleeshoek is te bekijken in alle bibliotheken in Nederland.

De VoorleesExpress

voorlees

Gezinnen aanmelden of meer informatie nodig? Bezoek dan onze pagina over de VoorleesExpress

Matilda presenteert....

Tom en Pippo

BIEB mini-glossy voor ouders

 • Even voorstellen

  Ons team bestaat uit een Backoffice manager, 5 leesconsulenten en een mediacoach. 

  Drie leesconsulenten werken voor de basisscholen (primair onderwijs) in ons werkgebied. Twee andere richten zich op de kinderopvang en peuterspeelzalen (VVE) en coördineren de VoorleesExpress. De mediacoach ondersteunt de leesconsulenten in alles op het gebied van  mediawijsheid.

  De leesconsulenten primair onderwijs zijn de schakel tussen de Bibliotheek De Groene Venen en de school. Samen met de leescoördinatoren zorgen zij voor de schoolbibliotheek waar leesplezier voorop staat. De mediacoach bedenkt en organiseert activiteiten om de mediawijsheid van kinderen, jongeren, ouders, senioren, leerkrachten en directies te verbeteren.

 • Even voorstellen

  Mijn naam is Dorrie Pieterse. Ik ben Backoffice manager voor Bodegraven-Reeuwijk, Waddinxveen en Zuidplas.

  Mijn werkdagen zijn maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag. Ik ben bereikbaar op telefoonnummer 0180 22 90 02, per mobiel op 06 16119967 of via dpieterse@bibliotheekdegroenevenen.nl

 • Even voorstellen

  Mijn naam is Marion Hoogenboom. Ik ben leesconsulent primair onderwijs in Bodegraven-Reeuwijk.

  Mijn werkdagen zijn maandag, woensdag en donderdag. Ik ben bereikbaar op telefoonnummer 0172 25 14 11 of via mhoogenboom@bibliotheekdegroenevenen.nl

 • Even voorstellen

  Mijn naam is Karin Hoogerbeets. Ik ben leesconsulent primair onderwijs in Nieuwerkerk aan den IJssel, Moerkapelle, Moordrecht en Zevenhuizen (Zuidplas).

  Mijn werkdagen zijn maandag, woensdag en donderdag. Ik ben bereikbaar op telefoonnummer 0180 22 90 02 of via khoogerbeets@bibliotheekdegroenevenen.nl

 • Even voorstellen

  Mijn naam is Monique Verhoeven. Ik ben leesconsulent primair onderwijs in Waddinxveen en voor de PWA in Nieuwerkerk aan den IJssel.

  Mijn werkdagen zijn maandag, dinsdag, woensdag en donderdagochtend. Ik ben bereikbaar op telefoonnummer 0182 64 05 72 of via mverhoeven@bibliotheekdegroenevenen.nl

 • Even voorstellen

  Mijn naam is Elja Franken. Ik ben mediacoach voor Bodegraven-Reeuwijk, Waddinxveen en Zuidplas.

  Mijn werkdagen zijn dinsdag, woensdag en donderdag. Ik ben bereikbaar op telefoonnummer 0182 64 05 72 of via efranken@bibliotheekdegroenevenen.nl

 • Even voorstellen

  Mijn naam is Alice Hoogerbrugge. Ik ben leesconsulent VVE en coördinator VoorleesExpress in Nieuwerkerk aan den IJssel, Moerkapelle, Moordrecht en Zevenhuizen (Zuidplas).

  Mijn werkdagen zijn maandag, dinsdag en woensdag.Ik ben bereikbaar op telefoonnummer 0180 63 83 88, op 06 45750202 of via ahoogerbrugge@bibliotheekdegroenevenen.nl

 • Even voorstellen

  Mijn naam is Anne Verhagen. Ik ben leesconsulent VVE en coördinator VoorleesExpress in Waddinxveen en Bodegraven-Reeuwijk.

  Mijn werkdagen zijn maandag, dinsdag en woensdag. Ik ben bereikbaar op telefoonnummer 0182 64 97 74, per mobiel op 06 49497335 of via averhagen@bibliotheekdegroenevenen.nl

Open boek 2.0

Tijdschrift Lezen

Lezen, tijdschrift over leesbevordering en literatuureducatie. Lezen richt zich op professionals in Nederland die werken met kinderen en jongeren van 0-18 jaar.

Tijdschrift Lezen verschijnt vier keer per jaar.

tijdschrift Lezen

Kwestie van lezen

Folders en brochures voor professionals

Kunst van Lezen

Kunst van Lezen heeft enkele brochures ontwikkeld.