De Bibliotheek en de VoorleesExpress

De Bibliotheek De Groene Venen werkt in Bodegraven-Reeuwijk, Waddinxveen en Zuidplas samen met andere organisaties in het kader van het project VoorleesExpress.

Wat is de VoorleesExpress?

De VoorleesExpress is een project gericht op kinderen in taalarme gezinnen. Twintig weken lang komt er wekelijks een voorlezer bij een gezin thuis om de kinderen voor te lezen en actief bezig te zijn met taal. Het gezin en de voorlezer worden begeleid door een coördinator en zoeken samen naar een manier van voorlezen die bij het gezin past. Een ouder (of een ander gezinslid) wordt actief betrokken bij het voorlezen en het gezin maakt ook kennis met de Bibliotheek.

Doel van het project

De VoorleesExpress stimuleert de taalontwikkeling van kinderen tussen de 2 en 8 jaar en verrijkt de taalomgeving thuis. We stellen ouders in staat om de taalontwikkeling van hun kinderen op hun eigen manier te stimuleren. Het gaat hierbij om kinderen die moeite hebben met de Nederlandse taal en opgroeien in een taalarme omgeving. De (getrainde) vrijwilliger introduceert het voorleesritueel bij het gezin. De ouders krijgen handvatten om het voorlezen zelf over te nemen en boeken een blijvende plek te geven in het dagelijks leven.

Daarnaast versterkt de VoorleesExpress het partnerschap tussen school en ouders. Zo nemen ouders en school samen de verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van kinderen, waarbij ze elkaar ondersteunen én versterken.

Aanmelden gezinnen

Kent u of bent u een gezin dat een voorlezer kan gebruiken? Met kinderen van 2 tot en met 8 jaar? Aanmelden kan hier:

Bodegraven-Reeuwijk
Waddinxveen
Zuidplas

Word vrijwilliger!

Vindt u het leuk om gezinnen met jonge kinderen te helpen met voorlezen en taal? En hierdoor in contact te komen met buurtgenoten? Vrijwillig inzetten voor dit project kan op twee manieren: als voorlezer of als coördinator.

Aanmelden als vrijwilliger VoorleesExpress kan hier:

Bodegraven-Reeuwijk
Waddinxveen