Muziekweb Top 5 december 2017

In Amerika is het traditie: elke popartiest maakt een keer een kerstalbum. Van Sinatra tot James Brown, en van Bob Dylan tot The Flaming Lips, allemaal hebben ze een ‘holiday album’ opgenomen. Nederlandse artiesten doen het ook steeds vaker. Daarom voor deze nieuwsbrief een verzameling Nederlandse kerstliederen.

Je zou het vanwege alle kerstbomen, copieuze diners en de kerstman bijna vergeten, maar Kerstmis is toch echt een christelijk feest waarin de geboorte van Jezus wordt gevierd. Zolang als de kerk bestaat wordt er gezongen, ook tijdens de kerstperiode. Op de bestverkopende kerstalbums staan religieuze liederen als Stille Nacht en Nu Zijt Wellecome gebroederlijk naast seculier materiaal zoals Jingle Bells of Rudolph The Red-Nosed Reindeer.

1. Frans Bauer & Marianne Weber – Nu zijt wellecome
Frans Bauer en Marianne Weber namen voor hun kerstplaat Nu Zijt Wellecome op, een religieus lied dat stamt uit de vijftiende eeuw.

2. Johnny Hoes – Ik droom steeds van ‘n wit kerstfeest
Van veel Amerikaanse kerstliedjes zijn Nederlandse vertalingen opgenomen. Luister maar hoe Johnny Hoes de tijdloze kerstkraker van Irving Berlin (en vooral bekend van Bing Crosby) naar zijn hand zet.

3. André Hazes - Eenzame kerst
Een kersthit scoren met een zelfgeschreven nummer is niet veel Nederlanders gegeven. Een uitzondering was er voor André Hazes, die in 1976 definitief doorbrak met de tranentrekker Eenzame Kerst.

4. Fay Lovsky – Christmas was a friend of mine
Met de drie bovenstaande voorbeelden lijkt het wel alsof alleen levensliedartiesten zich interesseren voor het kerstfeest. Niets is minder waar. Fay Lovsky schreef bijvoorbeeld een nummer dat elk jaar rond de kerst vaste prik is op de radio.

5. Izaline Calister – Papa pasku ta bin
Het meest bijzondere kerstalbum van eigen bodem bewaren we voor het laatst. Izaline Calister, geboren op Curaçao, nam een van de meest warmbloedige kerstalbums uit onze collectie op.
Luister naar haar feestelijke versie van Santa Claus Is Coming To Town en je winterblues verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Deze en 6 miljoen andere liedjes zijn te beluisteren met Muziekweb in de Bibliotheek.

Muziek luisteren in de Bibliotheek

MuziekwebLuister is een dienst waarmee bibliotheekleden in hun eigen lokale Bibliotheek naar de complete collectie van Muziekweb kunnen luisteren. Naast de 4,5 miljoen tracks die daarin beschikbaar zijn wordt ook een schat aan informatie geboden over albums, artiesten en genres.

Muzieknieuws

 1. Van Eigen Bodem: Kerstalbums

  In Amerika is het traditie: elke popartiest maakt een keer een kerstalbum. Van Sinatra tot James Brown, en van Bob Dylan tot The Flaming Lips, allemaal hebben ze een ‘holiday album’ opgenomen. Nederlandse...

  13 december 2017

  Bekijk details van Van Eigen Bodem: Kerstalbums

 2. Basiscollectie klassiek : Winterreise

  Schuberts Winterreise behoort tot de grootste meesterwerken van de klassieke muziek. Het gaat hier om een cyclus van in totaal 24 liederen, waarvan de teksten afkomstig waren van de Berlijnse dichter en...

  11 december 2017

  Bekijk details van Basiscollectie klassiek : Winterreise

Meer muzieknieuws

Mogelijk gemaakt door: Muziekweb

Muziek lenen bij de Bibliotheek

Muziekweb biedt een landelijke dienst om muziek te kunnen lenen. Cd’s, muziek-dvd’s en lp’s kunnen 7 dagen per week, 24 uur per dag aangevraagd en naar de lokale Bibliotheek verstuurd worden. Momenteel zijn er zo'n 500.000 cd's, 300.000 lp’s en 30.000 muziek dvd's te leen.