Muziekweb Top 5 juni 2017

Spannende muziek
Juni is de maand van het spannende boek. De bibliotheek is een perfecte plek om lekker te gaan griezelen, dankzij de ruime keuze aan thrillers en detectives. Maar er is ook muziek om je lekker in de stemming te brengen! Muziekweb zet 5 angstaanjagende muziekstukken op een rijtje.

1. Goblin – L'alba dei morti viventi
Sommige Italiaanse horrorfilms zijn nauwelijks het aankijken waard, maar hebben toch fantastische soundtracks. Luister maar naar de huiveringwekkende muziek die de band Goblin schreef voor de horrorfilm Zombi (1978).

2. Broadcast – Valeria's burial 
Enge Italiaanse soundtracks vormden de inspiratie voor de film Berberian Sound Studio, die gaat over het maken van lugubere muziek. Het Britse duo Broadcast maakte hun eigen bloedstollende eerbetoon.

3. Lee Hoiby – Jabberwocky
De Jabberwocky, een duister wezen met vlammende ogen en bijtende kaken, werd bedacht door dichter Lewis Caroll voor zijn boek Through The Looking-Glass (1871). De neo-romantische Amerikaan Lee Hoiby maakte een lied van dit gedicht, waarin de grimmige sfeer goed getroffen is.

4. Lisa Germano – A psychopath
Multi-instrumentaliste Lisa Germano koppelt mooie, romantische muziek vaak aan gitzwarte thema’s. A Psychopath gaat over de beklemmende angst en machteloosheid van slachtoffers van (seksuele) agressie.

5. Lone – Cthulhu
Het Cthulhu-monster komt uit de pen van H.P. Lovecraft. Deze sci-fi-schrijver bedacht het buitenaardse wezen en gaaf hem een onuitspreekbare naam, die desondanks toch bleef hangen bij het publiek. Cthulhu vormde inspiratie voor monsters in diverse films, kaartspellen en muziek, zoals dit nummer van de Britse elektronicamuzikant Lone.   

Deze en 6 miljoen andere liedjes zijn te beluisteren met Muziekweb in de Bibliotheek.

Muziek luisteren in de Bibliotheek

MuziekwebLuister is een dienst waarmee bibliotheekleden in hun eigen lokale Bibliotheek naar de complete collectie van Muziekweb kunnen luisteren. Naast de 4,5 miljoen tracks die daarin beschikbaar zijn wordt ook een schat aan informatie geboden over albums, artiesten en genres.

Muzieknieuws

 1. Met Bach door het jaar (23): Van tranen naar vreugde

  Op de derde zondag na het feest van de Triniteit in 1714 trakteerde Bach zijn luisteraars op een uitgebreide en rijk geïnstrumenteerde cantate, Ich hatte viel Bekümmernis. Deze cantate, met een lengte...

  28 juni 2017

  Bekijk details van Met Bach door het jaar (23): Van tranen naar vreugde

 2. Basiscollectie klassiek : Kastalski, Rachmaninov & Pussy Riot

  Voor de opkomst van Bolsjewistisch Rusland was er een fascinerende ontwikkeling in de Russische kerkmuziek. Wereldse componisten als Tsjaikovski, Rimski-Korsakov en Rachmaninov waagden zich op kerkelijk...

  26 juni 2017

  Bekijk details van Basiscollectie klassiek : Kastalski, Rachmaninov & Pussy Riot

 3. Muzikale wereldreis (38): Misirlou

  Voor deze aflevering van ‘Muzikale wereldreis’ lichten we slechts een enkel lied uit. Ook liederen maken soms wereldreizen. Een uitstekend voorbeeld is het lied Misirlou dat de meeste mensen wel kennen...

  22 juni 2017

  Bekijk details van Muzikale wereldreis (38): Misirlou

 4. Van Eigen Bodem: Surinaams-Nederlandse muziek

  Deze aflevering van Van Eigen Bodem is ingeruimd voor een lesje Surinaams-Nederlandse muziekgeschiedenis. Tussen 1667 en 1975 was Suriname een kolonie van Nederland. In die periode ontstond een afwisselende...

  20 juni 2017

  Bekijk details van Van Eigen Bodem: Surinaams-Nederlandse muziek

Meer muzieknieuws

Mogelijk gemaakt door: Muziekweb

Muziek lenen bij de Bibliotheek

Muziekweb biedt een landelijke dienst om muziek te kunnen lenen. Cd’s, muziek-dvd’s en lp’s kunnen 7 dagen per week, 24 uur per dag aangevraagd en naar de lokale Bibliotheek verstuurd worden. Momenteel zijn er zo'n 400.000 cd's, 300.000 lp’s en 15.000 muziek dvd's te leen.