TOP titels

In alle vestigingen staan bestsellers sneller op de planken. Bibliotheek De Groene Venen selecteert speciaal voor haar publiek de nieuwste titels. Deze titels worden continu vernieuwd en in de Bibliotheek aantrekkelijk gepresenteerd.

Toptitel fictie boeken zijn te vinden in een speciaal display. De bezoeker heeft hiermee direct een totaaloverzicht van de nieuwste boektitels in de bibliotheek. 

De uitleentermijn is één week, waardoor de boeken weer sneller beschikbaar zijn voor de volgende klant. De omloopsnelheid van deze titels wordt ook vergroot doordat de boeken niet kunnen worden verlengd of gereserveerd. Het te-laat-geld is € 0,50 per dag. 

TOP 10 fictie week 5

 • Maan

  Lucinda Riley

  Zeven zussen krijgen na het overlijden van hun rijke adoptiefvader aanwijzingen over hun afkomst. Deel 5 gaat over Tiggy, die in Spanje op zoek gaat naar haar familiegeschiedenis.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Maan

 • Grand Hotel Europa

  Ilja Leonard Pfeijffer

  Een schrijver strijkt neer in een oud hotel om zijn verdriet over zijn verbroken relatie met een Italiaanse kunsthistorica te verwerken, wat leidt tot lange beschouwingen over het oude en het nieuwe Europa, inclusief massatoerisme en bootvluchtelingen.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Grand Hotel Europa

 • Koudvuur

  Cilla Börjlind;Rolf Börjlind

  Terwijl Olivia Rönning een bomaanslag in Stockholm onderzoekt, gaat Tom Stilton in Thailand op verzoek van een zwaar verminkte vrouw op zoek naar een man die zich schuilhoudt in de jungle. De twee zaken blijken met elkaar verbonden te zijn.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Koudvuur

 • Normale mensen

  Gerda Baardman;Sally Rooney

  De relatie van een Ierse jongen met zijn klasgenote loopt anders dan zij had gehoopt omdat hij niet 100% voor haar kiest.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Normale mensen

 • De lange weg naar genade

  David Baldacci

  Als FBI-agent Atlee Pine geconfronteerd wordt met een dode muilezel en een verdwenen bezoeker van de Grand Canyon, krijgt ze opdracht de zaak te laten rusten wat haar juist wantrouwend maakt.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De lange weg naar genade

 • De hemel verslinden

  Paolo Giordano

  Wanneer een jonge Italiaanse vrouw een relatie met een van de buurjongens van haar oma op het Italiaanse platteland krijgt, beginnen zij samen een ecologische leefgemeenschap, maar hun relatie komt onder druk te staan door hun onvervulde kinderwens.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De hemel verslinden

 • Lazarus

  Lars Kepler

  Inspecteur Joona Linna belandt samen met zijn dochter in een nachtmerrie als blijkt dat een seriemoordenaar toch niet dood lijkt te zijn.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Lazarus

 • Oktober

  Søren Sveistrup

  Als bij de lijken van wreed vermoorde jonge vrouwen in Kopenhagen steeds een kastanjepoppetje wordt aangetroffen, gaan rechercheurs Thulin en Hess op onderzoek uit.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Oktober

 • Voor het eerst

  Herman van Veen

  Verhalen van de Nederlandse artiest (1945) over zijn leven als kind en volwassene, met als rode draad het ouder worden.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Voor het eerst

 • Liegbeest

  Jet van Vuuren

  Een vrouw vindt, na jarenlang speuren, de daders van zinloos geweld tegen haar broer en zint op vergelding.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Liegbeest

TOP 10 non-fictie week 5

 • Mijn verhaal

  Michelle Obama

  Memoires van Michelle Obama (1964) vanaf haar jeugd in Chicago tot het leven als First Lady in het Witte Huis.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Mijn verhaal

 • Grip

  Rick Pastoor

  Een praktische aanpak van hoe je rust, structuur en richting krijgt in je werk.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Grip

 • De Bourgondiërs

  Bart Van Loo

  Geschiedenis van de Nederlanden tijdens de late middeleeuwen, onder het bewind van de Bourgondiërs.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De Bourgondiërs

 • Houden van dingen die niet perfect zijn

  Haemin Sunim

  Inspirerende levenslessen van een zenmonnik over compassie voor jezelf en anderen, wanneer het gaat over imperfecties van jezelf en van anderen in alledaagse kwesties.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Houden van dingen die niet perfect zijn

 • Helden

  Stephen Fry

  Navertelling voor hedendaagse lezers van de klassieke verhalen over Griekse helden, waarin wezenlijke menselijke kenmerken worden weerspiegeld, zoals ambitie, durf, geweld, jaloezie, rivaliteit, seksualiteit, vriendschap en wraak.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Helden

 • Emma wil leven

  Josha Zwaan

  Emma is 12 als de diagnose anorexia wordt gesteld. Jarenlang strijdt ze daartegen. Lees haar verhaal via dagboekfragmenten en gesprekken met haar familie, vrienden en behandelaars. Met enige foto's in kleur en zwart-wit. Vanaf ca. 15 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Emma wil leven

 • Slimmer slank met Sonja

  Sonja Bakker

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Slimmer slank met Sonja

 • Mindgym work-outs

  Wouter de Jong

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Mindgym work-outs

 • 't Hooge Nest

  Roxane van Iperen

  Twee joodse zusjes duiken onder in villa 't Hooge Nest in het Gooi en ondernemen van daaruit actie tegen de Duitse bezetter.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van 't Hooge Nest

 • Project Gezond

  Natalia Rakhorst;Walter Rakhorst

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Project Gezond

Literair nieuws

 1. Het thema van Boekenweek 2020 is Rebellen en dwarsdenkers, Özcan Akyol schrijft het Boekenweekessay

  Het thema van de Boekenweek 2020, Rebellen en dwarsdenkers, is een maatschappelijk en relevant thema dat zich in het brede boekenaanbod weerspiegelt. Boeken zorgen er onder andere voor dat lezers minder vasthouden aan vooroordelen (bron: KVB Boekwerk, De impact van het boek), het zijn de rebellen en dwarsdenkers van de literatuur die zo onze blik verruimen en ons voorstellingsvermogen vergroten. Akyol gaat aan de slag om een scherp, prikkelend en tevens toegankelijk essay te schrijven dat aansluit...

  22 mei 2019

  Bekijk details van Het thema van Boekenweek 2020 is Rebellen en dwarsdenkers, Özcan Akyol schrijft het Boekenweekessay

 2. Winnaars Jan Hanlo Essayprijs 2019 Groot en Klein bekend

  Carolina Trujillo heeft de Jan Hanlo Essayprijs Groot 2019 ontvangen voor de essaybundel Meisjes in blessuretijd (Ambo|Anthos uitgevers). De prijs – een geldbedrag van 7000 euro en een trofee ontworpen door Mica Pan (student Gerrit Rietveld Academie) – werd dit jaar voor de elfde keer overhandigd, tijdens de uitreiking op donderdagavond 16 mei in De Balie in Amsterdam. De prijs voor de Jan Hanlo Essayprijs Klein, een prijs van 1500 euro en een trofee voor een nog niet eerder gepubliceerd essay...

  17 mei 2019

  Bekijk details van Winnaars Jan Hanlo Essayprijs 2019 Groot en Klein bekend

 3. Barts BoekenClub

  Maandelijks vindt in het Betty Asfalt Complex in Amsterdam Barts BoekenClub plaats. Gedurende die avond interviewt Bart Gielen schrijvers op geheel eigen wijze. Woensdagavond 29 mei is de volgende editie, met Paulien Cornelisse, Thomas Olde Heuvelt en Jeroen Windmeijer. Na het zeer succesvolle Taal is zeg maar mijn ding en En dan nog iets is Taal voor de leuk de derde bundel waarin Paulien Cornelisse haar nieuwste taalfascinaties deelt. Na zijn wereldwijde bestseller HEX is Thomas Olde...

  16 mei 2019

  Bekijk details van Barts BoekenClub

 4. Annie M.G. Schmidt-lezing door Marjolijn Hof

  Op woensdag sprak Marjolijn Hof de 20ste Annie M.G. Schmidt-lezing met de titel 'Een noodzakelijk kwaad?' uit. De Grote Vriendelijke Podcast heeft er, in samenwerking met het Kinderboekenmuseum in Den Haag en IBBY Nederland, een podcast van gemaakt. De podcast kan hier worden afgeluisterd: De Grote Vriendelijke Podcast . Liever lezen? Geschreven versie . De Annie M.G. Schmidt-lezing is een begrip in de wereld van het kinderboek. Al sinds 2000 geeft een bekende jeugdauteur jaarlijks zijn...

  16 mei 2019

  Bekijk details van Annie M.G. Schmidt-lezing door Marjolijn Hof

 5. Rob van Essen wint de Libris Literatuur Prijs 2019

  Maandagavond heeft juryvoorzitter Jet Bussemaker bekendgemaakt dat Rob van Essen voor zijn roman De goede zoon de Libris Literatuur Prijs 2019 heeft gewonnen. De prijsuitreiking vond plaats in het Amstel Hotel, tijdens het galadiner voor genodigden. Van Essen ontving een cheque van 50.000 euro en bovendien uit handen van Minister Ingrid van Engelshoven van OC&W een door Irma Boom ontworpen bronzen legpenning. De prijsuitreiking werd traditiegetrouw rechtstreeks uitgezonden in Nieuwsuur op NPO...

  7 mei 2019

  Bekijk details van Rob van Essen wint de Libris Literatuur Prijs 2019

 6. Shortlists BookSpot Gouden Strop en Schaduwprijs bekend

  Begin deze week werd bekendgemaakt dat vijf boeken genomineerd zijn voor de BookSpot Gouden Strop 2019, twee daarvan staan ook op de shortlist van de BookSpot Schaduwprijs 2019. De vijf genomineerde boeken voor de BookSpot Gouden Strop 2019 zijn: - De munt van Judea (Volt), Kefah Allush - De witte kamer (Meulenhoff Boekerij), Samantha Stroombergen - Erfenis (Luitingh-Sijthoff), Henk Apotheker & Kirsten van Dissel - Genadeschot (Meulenhoff Boekerij), Felix Weber - Vogelvrij (De Bezige...

  2 mei 2019

  Bekijk details van Shortlists BookSpot Gouden Strop en Schaduwprijs bekend

 7. Literaire festivals

  Ieder jaar vinden er veel festivals plaats in Nederland. Een deel daarvan is specifiek gericht op literatuur. De komende weken zullen we op Literatuurplein een selectie van die festivals onder de aandacht brengen. Vandaag starten we met Crossing Border en BorderKitchen. Crossing Border Elk jaar komen meer dan 100 schrijvers, artiesten en muzikanten van over de hele wereld samen op het Crossing Border festival in Den Haag. Een week lang wisselen op verschillende podia, zowel overdag als 's avonds,...

  1 mei 2019

  Bekijk details van Literaire festivals

 8. Shortlist Brusseprijs 2019

  De jury voor de Brusseprijs heeft vorige week de shortlist bekendgemaakt met de vijf beste journalistieke boeken van afgelopen jaar. De prijs, georganiseerd door het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (Fonds BJP), wordt op 15 juni uitgereikt in een live uitzending van het NOS-radioprogramma Met Het Oog Op Morgen . Retour de France. Over de route nostalgique naar het Frankrijk van nu - Peter Giesen (Thomas Rap) De bokser. Het leven van Max Moszkowicz - Marcel Haenen (Querido) Laura...

  29 april 2019

  Bekijk details van Shortlist Brusseprijs 2019

 9. Filter Vertaalprijs 2019 voor Jos Vos

  Dinsdag werd tijdens een feestelijke bijeenkomst op Wereldboekendag in Houtzaagmolen De Ster in Utrecht bekendgemaakt dat Jos Vos de Filter Vertaalprijs 2019 heeft gewonnen voor zijn vertaling van Makura no Sōshi van Sei Shōnagon. Het hoofdkussenboek , zoals de Nederlandse titel luidt, is uitgegeven door Athenaeum-Polak & Van Gennep. De jury over het werk van Jan Vos: "Wie het ruim duizend jaar oude Japanse Hoofdkussenboek van Sei Shōnagon (966?–1017?) zonder concessies aan de brontekst weet...

  24 april 2019

  Bekijk details van Filter Vertaalprijs 2019 voor Jos Vos

Canon van de Nederlandse geschiedenis

 • 1. Hunebedden Bekijk details

  Circa 4.000 tot 3.000 v.Chr.
  Hunebedden zijn door mensenhanden geordende steenformaties die dienden als begraafplaats. In Drenthe zijn er ruim vijftig bewaard gebleven.

  Bekijk details van 1. Hunebedden

 • 2. De Romeinse Limes Bekijk details

  47-ca. 400.
  Bij het begin van onze jaartelling vormde de Rijn, die van Xanten via Utrecht en Alphen aan den Rijn naar Katwijk stroomde, de Limes, de grens van het Romeinse rijk.

  Bekijk details van 2. De Romeinse Limes

 • 3. Willibrord Bekijk details

  658-739.
  De Engels monnik Willibrord kwam in 690 aan land bij de monding van de Rijn om zich in te zetten voor de verspreiding van het christendom in het land van de Friezen.

  Bekijk details van 3. Willibrord

 • 4. Karel de Grote Bekijk details

  724-814.
  Karel de Grote, op kerstdag van het jaar 800 door de paus tot keizer over het Westen gekroond, had het Frankische rijk zo weten uit te breiden dat het grote delen van het huidige Europa omvatte, waaronder de latere Nederlanden.

  Bekijk details van 4. Karel de Grote

 • 5. Hebban olla vogala Bekijk details

  Omstreeks 1100.
  Om zijn ganzenveer te scherpen krabbelde een Vlaamse monnik omstreeks het jaar 1100 een paar zinnen neer uit een liefdesliedje. Het is de oudst bewaarde tekst in het Nederlands.

  Bekijk details van 5. Hebban olla vogala

Overzicht van de canon

eBooks eregalerij

TOP 10 kind & jeugd week 5

 • Een huis voor Harry

  Leo Timmers

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Een huis voor Harry

 • De Gorgels en het geheim van de gletsjer

  Jochem Myjer

  Melle en zijn zusje Limoni zijn op vakantie in de Alpen. Op een dag wordt Limoni's Waakgorgel Belia ontvoerd door gevaarlijke Kotsbalgers. Met hulp van Katja, die de weg in de bergen op haar duimpje kent, gaan ze op zoek naar Belia. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De Gorgels en het geheim van de gletsjer

 • Een huis voor Harry

  Leo Timmers

  Kater Harry is bijna altijd binnen. Maar als vlinder Vera tikkertje wil spelen, gaat hij mee naar buiten. Dan verdwaalt Harry in de stad. Alleen Vera weet de weg naar huis. Kan iemand hem helpen Vera te vinden? Vertelplaten naar het gelijknamige prentenboek.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Een huis voor Harry

 • De Gorgels

  Jochem Myjer

  Op een nacht zit er een gek wezentje op Melles bed, een Gorgel. Gorgels beschermen kinderen tegen de griezelige Groenlandse Brutelaars. Melle en zijn vader, die bioloog is, besluiten de Gorgels te helpen. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De Gorgels

 • Lampje

  Annet Schaap

  Lampje, de dochter van de vuurtorenwachter, steekt elke avond het licht in de vuurtoren aan. Als op een stormachtige avond de lucifers op zijn, strandt een schip op de kust. Lampje krijgt de schuld en wordt ondergebracht in het huis van de admiraal, waar een monster schijnt te wonen. Vanaf ca. 9 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Lampje

 • Liefdeskriebels

  Rachel Renée Russell

  Het is bijna zomervakantie. Nikki wil allerlei leuke dingen gaan doen met haar vriendinnen en haar vriendje Brandon. Maar dan komt er een nieuwe jongen op school die heel erg geïnteresseerd is in Nikki. Wat moet ze doen? Vanaf ca. 11 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Liefdeskriebels

 • Wegwezen

  Jeff Kinney

  Om de stress van de feestdagen en het koude weer te ontlopen gaat de familie Botermans op vakantie in een resort op een tropisch eiland. Wat een heel ontspannen vakantie had moeten worden, verandert in een nachtmerrie van zonnesteken, darmproblemen en giftige beestjes. Vanaf ca. 10 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Wegwezen

 • Jip en Janneke

  Annie M.G. Schmidt

  Bundel met alle verhalen over de twee buurkinderen Jip en Janneke. Vanaf ca. 3 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Jip en Janneke

 • De wereld van de Gorgels

  Jochem Myjer

  Bobba woont met alle Gorgels op het Eiland, onder de grond. Elke nacht gaat hij naar school om zich voor te bereiden op zijn belangrijke taak: Mensenkind Melle beschermen tegen de Brutelaars. Groot formaat prentvertelling met paginagrote kleurenillustraties. Voorlezen vanaf ca. 4 jaar, zelf lezen vanaf ca. 7 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De wereld van de Gorgels

 • Heb jij misschien Olifant gezien?

  David Barrow

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Heb jij misschien Olifant gezien?

De Bestseller 60

De Bestseller 60

De 60 best verkochte boeken van vorige week

Hebban.nl

Hebban

Vind boeken, auteurs, artikelen en andere lezers op Hebban!