TOP titels

In alle vestigingen staan bestsellers sneller op de planken. Bibliotheek De Groene Venen selecteert speciaal voor haar publiek de nieuwste titels. Deze titels worden continu vernieuwd en in de Bibliotheek aantrekkelijk gepresenteerd.

Toptitel fictie boeken zijn te vinden in een speciaal display. De bezoeker heeft hiermee direct een totaaloverzicht van de nieuwste boektitels in de bibliotheek. 

De uitleentermijn is één week, waardoor de boeken weer sneller beschikbaar zijn voor de volgende klant. De omloopsnelheid van deze titels wordt ook vergroot doordat de boeken niet kunnen worden verlengd of gereserveerd. Het te-laat-geld is € 0,50 per dag. 

TOP 10 fictie week 5

 • Maan

  Lucinda Riley

  Zeven zussen krijgen na het overlijden van hun rijke adoptiefvader aanwijzingen over hun afkomst. Deel 5 gaat over Tiggy, die in Spanje op zoek gaat naar haar familiegeschiedenis.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Maan

 • Grand Hotel Europa

  Ilja Leonard Pfeijffer

  Een schrijver strijkt neer in een oud hotel om zijn verdriet over zijn verbroken relatie met een Italiaanse kunsthistorica te verwerken, wat leidt tot lange beschouwingen over het oude en het nieuwe Europa, inclusief massatoerisme en bootvluchtelingen.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Grand Hotel Europa

 • Koudvuur

  Cilla Börjlind;Rolf Börjlind

  Terwijl Olivia Rönning een bomaanslag in Stockholm onderzoekt, gaat Tom Stilton in Thailand op verzoek van een zwaar verminkte vrouw op zoek naar een man die zich schuilhoudt in de jungle. De twee zaken blijken met elkaar verbonden te zijn.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Koudvuur

 • Normale mensen

  Gerda Baardman;Sally Rooney

  De relatie van een Ierse jongen met zijn klasgenote loopt anders dan zij had gehoopt omdat hij niet 100% voor haar kiest.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Normale mensen

 • De lange weg naar genade

  David Baldacci

  Als FBI-agent Atlee Pine geconfronteerd wordt met een dode muilezel en een verdwenen bezoeker van de Grand Canyon, krijgt ze opdracht de zaak te laten rusten wat haar juist wantrouwend maakt.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De lange weg naar genade

 • De hemel verslinden

  Paolo Giordano

  Wanneer een jonge Italiaanse vrouw een relatie met een van de buurjongens van haar oma op het Italiaanse platteland krijgt, beginnen zij samen een ecologische leefgemeenschap, maar hun relatie komt onder druk te staan door hun onvervulde kinderwens.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De hemel verslinden

 • Lazarus

  Lars Kepler

  Inspecteur Joona Linna belandt samen met zijn dochter in een nachtmerrie als blijkt dat een seriemoordenaar toch niet dood lijkt te zijn.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Lazarus

 • Oktober

  Søren Sveistrup

  Als bij de lijken van wreed vermoorde jonge vrouwen in Kopenhagen steeds een kastanjepoppetje wordt aangetroffen, gaan rechercheurs Thulin en Hess op onderzoek uit.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Oktober

 • Voor het eerst

  Herman van Veen

  Verhalen van de Nederlandse artiest (1945) over zijn leven als kind en volwassene, met als rode draad het ouder worden.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Voor het eerst

 • Liegbeest

  Jet van Vuuren

  Een vrouw vindt, na jarenlang speuren, de daders van zinloos geweld tegen haar broer en zint op vergelding.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Liegbeest

TOP 10 non-fictie week 5

 • Mijn verhaal

  Michelle Obama

  Memoires van Michelle Obama (1964) vanaf haar jeugd in Chicago tot het leven als First Lady in het Witte Huis.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Mijn verhaal

 • Grip

  Rick Pastoor

  Een praktische aanpak van hoe je rust, structuur en richting krijgt in je werk.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Grip

 • De Bourgondiërs

  Bart Van Loo

  Geschiedenis van de Nederlanden tijdens de late middeleeuwen, onder het bewind van de Bourgondiërs.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De Bourgondiërs

 • Houden van dingen die niet perfect zijn

  Haemin Sunim

  Inspirerende levenslessen van een zenmonnik over compassie voor jezelf en anderen, wanneer het gaat over imperfecties van jezelf en van anderen in alledaagse kwesties.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Houden van dingen die niet perfect zijn

 • Helden

  Stephen Fry

  Navertelling voor hedendaagse lezers van de klassieke verhalen over Griekse helden, waarin wezenlijke menselijke kenmerken worden weerspiegeld, zoals ambitie, durf, geweld, jaloezie, rivaliteit, seksualiteit, vriendschap en wraak.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Helden

 • Emma wil leven

  Josha Zwaan

  Emma is 12 als de diagnose anorexia wordt gesteld. Jarenlang strijdt ze daartegen. Lees haar verhaal via dagboekfragmenten en gesprekken met haar familie, vrienden en behandelaars. Met enige foto's in kleur en zwart-wit. Vanaf ca. 15 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Emma wil leven

 • Slimmer slank met Sonja

  Sonja Bakker

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Slimmer slank met Sonja

 • Mindgym work-outs

  Wouter de Jong

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Mindgym work-outs

 • 't Hooge Nest

  Roxane van Iperen

  Twee joodse zusjes duiken onder in villa 't Hooge Nest in het Gooi en ondernemen van daaruit actie tegen de Duitse bezetter.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van 't Hooge Nest

 • Project Gezond

  Natalia Rakhorst;Walter Rakhorst

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Project Gezond

Literair nieuws

 1. Shortlist Libris Literatuur Prijs 2019

  De schrijvers Jan van Aken, Johan de Boose, Rob van Essen, Esther Gerritsen, Bregje Hofstede en Ilja Leonard Pfeijffer maken nog kans op het winnen van de prestigieuze Libris Literatuur Prijs en de bijbehorende 50.000 euro. Tijdens de persbijeenkomst maandag in Amsterdam lichtte juryvoorzitter Jet Bussemaker toe dat de juryleden met elkaar meer dan 200 boeken hadden gelezen, waarbij ze moesten kiezen uit een sterk en divers aanbod. Uiteindelijk koos de jury voor zes romans die ‘de wereld in een...

  19 maart 2019

  Bekijk details van Shortlist Libris Literatuur Prijs 2019

 2. Boekenweek 2019

  Vrijdag 22 maart start de 84ste editie van de Boekenweek met het Boekenbal. Dat zal wel weer wat gekrakeel opleveren, maar vast niet zoveel als al eerder de keuze van het thema: 'De moeder de vrouw', naar het gedicht van Martinus Nijhoff - en dat nog wel in combinatie met de keuze voor twee mannelijke auteurs (Murat Isik en Jan Siebelink) voor zowel het Boekenweekgeschenk als het Boekenweekessay! Er barstte een publieke discussie los, en er verscheen zelfs een petitie in NRC en De Morgen van...

  15 maart 2019

  Bekijk details van Boekenweek 2019

 3. Granate Festival 2019

  Granate organiseert vanaf 2019 jaarlijks haar eendaagse festival, waarbij het succesvolle event Reading Gilgamesh als het middagvullend programma het festival versiert. Daarnaast komen de beste en mooiste elementen van Granate's eerdere evenement 'Duizendenéén Film&Poëzie' terug als hoofd- en randprogrammering op 31 maart. Dit jaar sluit Granate zich ook aan bij het Boekenweekthema De Moeder De Vrouw . Programma 31 maart - Ontbijt & film | 9:30 – 11:30 - Dans workshop | 12:00 – 12:45 - Voorstelling...

  14 maart 2019

  Bekijk details van Granate Festival 2019

 4. Zes nominaties voor de Filter Vertaalprijs 2019

  Maar liefst zes vertalingen die verschenen in het afgelopen jaar zijn genomineerd voor de Filter Vertaalprijs 2019. Volgens de jury was 2018 een rijk vertaaljaar: ze nomineerde zes in plaats van vijf vertalingen die alle zeer bijzonder genoemd mogen worden. Op Wereldboekendag op dinsdag 23 april wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Houtzaagmolen De Ster in Utrecht in samenwerking met Het Literatuurhuis. De winnaar ontvangt een bedrag van € 10.000,-. De Filter Vertaalprijs...

  14 maart 2019

  Bekijk details van Zes nominaties voor de Filter Vertaalprijs 2019

 5. Voorjaarstentoonstelling Huis van het Boek

  Huis van het Boek viert dit voorjaar van 22 maart t/m 23 juni 2019 de schoonheid van Art Nouveau-boeken. Centraal staan de boeken die in deze stijl in Nederland zijn gemaakt tussen ca. 1890 tot 1910. De tentoonstelling ‘De Bijzondere Band. Art Nouveau-boeken van Dijsselhof, Lion Cachet en Nieuwenhuis’ stelt het werk van drie pioniers centraal. De tentoonstelling is samengesteld door Freek Heijbroek, oud-conservator Rijksmuseum, en Kasper van Ommen, medewerker Bijzondere Collecties UB Leiden. ...

  13 maart 2019

  Bekijk details van Voorjaarstentoonstelling Huis van het Boek

 6. Tommy Wieringa op Longlist Man Booker International Prize

  Op de longlist van de Man Booker International Prize, de prestigieuze literaire prijs voor niet Engelstalige schrijvers, staat de Engelse vertaling van De dood van Murat Idrissi van Tommy Wieringa. De Man Booker International Prize is een jaarlijkse prijs ter bekroning van een in het Verenigd Koninkrijk gepubliceerde Engelse vertaling van een roman of verhalenbundel. De prijs bedraagt 50.000 pond (ruim 58.000 euro) en wordt verdeeld over de auteur en de vertaler. Het komt niet vaak voor dat...

  13 maart 2019

  Bekijk details van Tommy Wieringa op Longlist Man Booker International Prize

 7. Murat Isik wint De Inktaap 2019 met Wees onzichtbaar

  Auteur Murat Isik wint met zijn roman Wees onzichtbaar De Inktaap 2019. Isik, die genomineerd werd voor de literaire jongerenprijs dankzij het winnen van de Libris Literatuur Prijs 2018, nam op 12 maart zijn prijs in ontvangst tijdens de feestelijke slotdag in de Doelen te Rotterdam. Ruim 1.100 juryleden lazen deze editie de genomineerde titels en kozen Isiks boek als winnaar. De Inktaap De Inktaap is dé jongerenprijs van de Nederlandse literatuur. Scholieren van 15 t/m 19 jaar lezen hiervoor...

  12 maart 2019

  Bekijk details van Murat Isik wint De Inktaap 2019 met Wees onzichtbaar

 8. Zes boeken genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs 2019

  Op 11 maart zijn in het programma Kunststof op NPO radio 1 de nominaties voor de Woutertje Pieterse Prijs bekendgemaakt. De jury, onder voorzitterschap van Noraly Beyer, nomineerde zes boeken uit het volledige aanbod aan kinder- en jeugdboeken dat verscheen tussen 1 januari en 31 december 2018. Welke van de zes boeken bekroond wordt met de 32e Woutertje Pieterse Prijs, wordt op donderdag 11 april 2019 bekendgemaakt tijdens de uitreiking in Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond. Genomineerd zijn:...

  12 maart 2019

  Bekijk details van Zes boeken genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs 2019

 9. Schatten en schades!

  Nog tot 1 april is in de hal bij de Koninklijke Bibliotheek (KB) de expositie Schatten en schades! te zien. Daarna zal de expositie gaan rondreizen naar verschillende locaties in Nederland. De expositie vertelt het verhaal van het kwetsbare papieren erfgoed dat we door digitalisering beschermen tegen verval. Je komt oog in oog te staan met papierschades, je kunt honderden voorbeelden ontdekken van gedigitaliseerde archieven en collecties en de schoonheid van het papieren erfgoed bewonderen....

  8 maart 2019

  Bekijk details van Schatten en schades!

Canon van de Nederlandse geschiedenis

 • 1. Hunebedden Bekijk details

  Circa 4.000 tot 3.000 v.Chr.
  Hunebedden zijn door mensenhanden geordende steenformaties die dienden als begraafplaats. In Drenthe zijn er ruim vijftig bewaard gebleven.

  Bekijk details van 1. Hunebedden

 • 2. De Romeinse Limes Bekijk details

  47-ca. 400.
  Bij het begin van onze jaartelling vormde de Rijn, die van Xanten via Utrecht en Alphen aan den Rijn naar Katwijk stroomde, de Limes, de grens van het Romeinse rijk.

  Bekijk details van 2. De Romeinse Limes

 • 3. Willibrord Bekijk details

  658-739.
  De Engels monnik Willibrord kwam in 690 aan land bij de monding van de Rijn om zich in te zetten voor de verspreiding van het christendom in het land van de Friezen.

  Bekijk details van 3. Willibrord

 • 4. Karel de Grote Bekijk details

  724-814.
  Karel de Grote, op kerstdag van het jaar 800 door de paus tot keizer over het Westen gekroond, had het Frankische rijk zo weten uit te breiden dat het grote delen van het huidige Europa omvatte, waaronder de latere Nederlanden.

  Bekijk details van 4. Karel de Grote

 • 5. Hebban olla vogala Bekijk details

  Omstreeks 1100.
  Om zijn ganzenveer te scherpen krabbelde een Vlaamse monnik omstreeks het jaar 1100 een paar zinnen neer uit een liefdesliedje. Het is de oudst bewaarde tekst in het Nederlands.

  Bekijk details van 5. Hebban olla vogala

Overzicht van de canon

eBooks eregalerij

TOP 10 kind & jeugd week 5

 • Een huis voor Harry

  Leo Timmers

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Een huis voor Harry

 • De Gorgels en het geheim van de gletsjer

  Jochem Myjer

  Melle en zijn zusje Limoni zijn op vakantie in de Alpen. Op een dag wordt Limoni's Waakgorgel Belia ontvoerd door gevaarlijke Kotsbalgers. Met hulp van Katja, die de weg in de bergen op haar duimpje kent, gaan ze op zoek naar Belia. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De Gorgels en het geheim van de gletsjer

 • Een huis voor Harry

  Leo Timmers

  Kater Harry is bijna altijd binnen. Maar als vlinder Vera tikkertje wil spelen, gaat hij mee naar buiten. Dan verdwaalt Harry in de stad. Alleen Vera weet de weg naar huis. Kan iemand hem helpen Vera te vinden? Vertelplaten naar het gelijknamige prentenboek.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Een huis voor Harry

 • De Gorgels

  Jochem Myjer

  Op een nacht zit er een gek wezentje op Melles bed, een Gorgel. Gorgels beschermen kinderen tegen de griezelige Groenlandse Brutelaars. Melle en zijn vader, die bioloog is, besluiten de Gorgels te helpen. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De Gorgels

 • Lampje

  Annet Schaap

  Lampje, de dochter van de vuurtorenwachter, steekt elke avond het licht in de vuurtoren aan. Als op een stormachtige avond de lucifers op zijn, strandt een schip op de kust. Lampje wordt ondergebracht in het huis van de admiraal, waar een monster schijnt te wonen. Vanaf ca. 9 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Lampje

 • Liefdeskriebels

  Rachel Renée Russell

  Het is bijna zomervakantie. Nikki wil allerlei leuke dingen gaan doen met haar vriendinnen en haar vriendje Brandon. Maar dan komt er een nieuwe jongen op school die heel erg geïnteresseerd is in Nikki. Wat moet ze doen? Vanaf ca. 11 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Liefdeskriebels

 • Wegwezen

  Jeff Kinney

  Om de stress van de feestdagen en het koude weer te ontlopen gaat de familie Botermans op vakantie in een resort op een tropisch eiland. Wat een heel ontspannen vakantie had moeten worden, verandert in een nachtmerrie van zonnesteken, darmproblemen en giftige beestjes. Vanaf ca. 10 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Wegwezen

 • Jip en Janneke

  Annie M.G. Schmidt

  Bundel met alle verhalen over de twee buurkinderen Jip en Janneke. Vanaf ca. 3 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Jip en Janneke

 • De wereld van de Gorgels

  Jochem Myjer

  Bobba woont met alle Gorgels op het Eiland, onder de grond. Elke nacht gaat hij naar school om zich voor te bereiden op zijn belangrijke taak: Mensenkind Melle beschermen tegen de Brutelaars. Groot formaat prentvertelling met paginagrote kleurenillustraties. Voorlezen vanaf ca. 4 jaar, zelf lezen vanaf ca. 7 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De wereld van de Gorgels

 • Heb jij misschien Olifant gezien?

  David Barrow

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Heb jij misschien Olifant gezien?

De Bestseller 60

De Bestseller 60

De 60 best verkochte boeken van vorige week

Hebban.nl

Hebban

Vind boeken, auteurs, artikelen en andere lezers op Hebban!